streda 10. apríla 2013

Javorové dvojnažky

Javor patrí medzi vysoké, statné, košaté stromy. Kvitne v apríli, niekedy skôr ako vypučia prvé listy. Poskytuje tvrdé, takmer biele, dobre štiepateľné, veľmi trváce a zvučné drevo. Drevo javora má dokonca jasnejší zvuk ako mahagónové drevo, a preto sa s obľubou používa na výrobu hudobných nástrojov ako sú husle, violy, violončelá, kontrabasy a gitary. Jeho tvrdosť zas vedia oceniť napríklad výrobcovia bowlingových dráh alebo výrobcovia baseballových páliek. Používa sa tiež v stolárstve, rezbárstve, na výrobu nábytku . . . Ďalšou neoceniteľnou vlastnosťou javorového dreva je to, že horí nielen vo vysušenom stave, ale aj v surovom a má dobrú výhrevnosť.
Plodom javora je krídlatá dvojnažka, tiež súčasť „jedálneho lístka“ niektorých druhov vtákov a cicavcov. Deti plody javora často nazývajú "helikoptéry" kvôli tomu, ako sa točia, keď padajú. Vďaka pomalému pádu semien sa tak javor dokáže rozmnožovať na väčšie vzdialenosti.

 



















A práve túto jeho schopnosť sme sa pokúsili napodobniť na našom krúžku. Inšpirovali nás strážske deti, ktoré rovnaký pokus uskutočnili ešte v novembri. Ako sa nám darilo a či naše „vrtuľníčky“naozaj lietali, sa môžete presvedčiť sami:

- VIDEO





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára